Doorgaan naar hoofdcontent

Kort geschoren vs. lange staartenstrategie

‘Ja hoor! Twee maanden kwijt door vlammende teksten te produceren rondom de meest gezochte zoekwoorden uit m’n branche. Vervolgens Google nog eens 3 maanden de tijd gegund om m’n toko hogerop te krikken, maar wat denk je? Kansloos op de 4e pagina. Zo ver klikt natuurlijk niemand door. Op familie en wat vrienden na, puur uit sympathie. Aldus Mr. Analtyics.


Gretig en verwend

Hoe dan ook, het is frustrerend te zien hoe de grote jongens uit de branche met hun dikke marketingportemonnees de top van de eerste pagina ranken. Alsof de betaalde plekken erboven en ernaast niet genoeg zijn, word je als argeloze ondernemer ook nog eens op ‘organische’ wijze geconfronteerd met glimmende headlines die leiden naar blinkende landingspagina’s. 

Niks mis mee, zou jij ook doen als je genoeg geld en tijd zou hebben. En zeg eerlijk, ook jij slaat niet eerst 5 pagina’s over uit respect om je hardwerkende concullega’s te spekken. Daar heb je geen zin in. Je bent op zoek naar iets en wilt het snel. En je weet dat je bij de top 3 grotere kans op slagen hebt, omdat het simpelweg meer (kwalitatief en kwantitatief) te bieden heeft.

Hoe kun je Google als ondernemer dan toch pleasen om zo hogerop te komen?

Focus op de long tail zoekwoorden. Sorry? Cocktail zoekwoorden? Zoiets ja, Google het maar. In plaats van het kopiëren van het gedrag van de big boys uit je branche, die pagina’s vol hebben geschreven rondom de meest gezochte termen (shorttail), ga jij een publiek dienen die hun behoefte niet in 1 of 2 woorden uitdrukken. 

Mensen zoals jij en ik die 3 of meer woorden gebruiken in de searchbalk om iets te vinden. Vaak zelfs in de vorm van een vraag. Denk aan 'Waarom speelt het Nederlands Elftal zo bagger?' of 'stekende pijn lies hardlopen'. Dat soort dingen. Bij dat gros van de Googleholics kom jíj bovendrijven. En eenmaal geklikt, zorg je ervoor dat deze unieke mensen zo blij verrast worden, dat ze meer willen weten, bestellen, terugkomen en natuurlijk ‘the word spreaden’ voor je.

Helpende Hand

‘Wow Jim, that sounds amazing’ enzo! Laat ik er een voorbeeld tegenaan gooien, om het tastbaar te maken. Stel je bent personal trainer met een expertise in hersteltraining (toevallig zelf interesse naar, gezien een hardnekkige liesblessure). En stel, je hebt geen budget/mankracht om vol in te zetten op zoekwoorden ‘personal training’ en/of ‘hersteltraining’. Wat doe je dan? Je creëert content na content die op specifieke problemen/vraagstukken inzoomt. Hoe doe je dat dan? Nou, beste hersteltrainert, daar is geen standaard riddeltje voor. Maar kleine suggestie:

1. Zet alle mogelijke blessures op een rij. 
2. Breng ze in verband met diverse (sport)activiteiten. 
3. Bedenk mogelijke vragen die men hierover kan stellen. 
4. Geef antwoord in tekst en/of video en tuig er aparte landingspagina’s (en daarmee unieke url's) mee op. 

Resultaat? Mits goed doordacht en verwoord, realiseer je allereerst meerdere ‘zij-ingangen’ via Google naar jouw website. Daarnaast bloei je op als expert binnen jouw vakgebied. Je biedt een helpende hand aan mensen die dat nodig hebben. Wedden dat ze daarom terugkomen?

Pick up the 'waste'

Maak je dus niet druk om die toppers bovenin met hun gigantische stroom aan unieke bezoekers per dag. Túúlijk hebben ze een groot bereik, en túúrlijk halen ze daarmee flinke omzetten binnen, maar er is ook ontzettend veel ‘waste’. Waste in de vorm van bezoekers die niet meteen vonden wat ze zochten. Niet gepleased met het antwoord op hun vraag na die klik op één van de zoekresultaten van Google. 

Dat kunnen grote bedrijven misschien nog wel lijden. Toch genoeg verkoopkanalen, budget en klanten. Jij (nog) niet. Door de focus op een long tail strategie, en daarmee een gezond portie engelengeduld, maak je de kans op conversie vele malen hoger. En daar draait het uiteindeljk om. Doordat je een concreet antwoord koppelt aan een (relatief) concrete vraag, beperk je de stappen die iemand online moet zetten om tot een bevredigend antwoord te komen. Tel uit(eindelijk) je winst.

Ps. Google scant op kwaliteit tegenwoordig, niet op kwantiteit. Schrijf en/of praat naar je zoekwoorden toe, maarre.. don't push it. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Digitale zelfmerkreflectie, iemand?

'Soms, als je te dicht op je eigen onderneming zit, is het moeilijk in te schatten hoe de buitenwereld tegen je aankijkt.' Mooi hè. Zo lijkt het net een gave quote van één of andere marketinggoeroe. Niets is minder waar. Ik schud 'm zo uit m'n mouw. En ik ga nog niet lang genoeg mee in het vak om als goeroe bestempeld te worden.

Van een warm bad naar jacuzzi

Te vaak zie ik ondernemers proberen hun concurrenten te overschreeuwen met nóg meer reclame. ''Als je maar vaak genoeg laat weten dat je de beste bent, geloven ze dat vanzelf wel'', hoor ik iemand nog zeggen. Als je maar genoeg transparantie en relevante informatie biedt, vinden ze je vanzelf wel, zou ik willen zeggen.  Is er een manier om als klein bedrijf tegenwicht te bieden aan grote jongens om je heen? Zonder het belang van enige continue communicatie te ontkennen, zeg ik volmondig ''ja''.